Facebook Pixel
Phone Orders

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών

Οι 4 Οινικές Ζώνες της Ελλάδας με Βάση το Κλίμα

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ

Το γνωστό στον κόσμο του κρασιού Wine Folly παρουσιάζει την Ελλάδα χωρίζοντας την σε 4 κύριες οινικές ζώνες με κριτήριο το κλίμα φυσικά!
Βόρεια Ελλάδα, Αιγαίο, Κεντρική Ελλάδα και Νότια Ελλάδα!
Η κάθε περιοχή έχει τις δικές της συνθήκες δίνοντάς μας χαρακτηριστικές ποικιλίες.
Το άρθρο της WineFolly μπορείτε να το δείτε εδώαλλά εμείς με τη σειρά μας έχουμε να προτείνουμε ελληνικά κρασιά από την κάθε περιοχή, ώστε να μπορούμε να διαχωρίσουμε τις διαφορές και να αναγνωρίσουμε, πολλές φορές, την τυπικότητα των ποικιλιών.

1. Βόρεια Ελλάδα: Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη.

Ποικιλίες Λευκές: Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, συχνά σε χαρμάνι με Sauvignon Blanc ή και Chardonnay

Γεροβασιλείου, Μαλαγουζιά, Λευκό, 2016

Η Μαλαγουζιά έχει εξελιχθεί στην πλέον αγαπημένη Ελληνική ποικιλία, αν όμως οφείλει την επιτυχία της σε έναν άνθρωπο αυτός σίγουρα είναι ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου. Η πίστη του σε αυτήν ξεκίνησε κατά την θητεία του στο Κτήμα Πόρτο Καρράς και έτσι ήταν από τις πρωτες ποικιλίες που φύτευσε στο δικό του Κτήμα Γεροβασιλείου. Η Μαλαγουζιά του είναι μια υπέροχη εκδοχή του ξεμυαλιστικού σταφυλιού που συνδυάζει αρώματα πράσινης πιπεριάς και τριαντάφυλου με ελαφράδα, ισορροπημένη γεύση και μπαχαρένιο τελείωμα. Η τσαχπινιά της δύσκολα σου επιτρέπει να μην την φέρεις αμέσως στο τραπέζι, ωστόσο μια 5ετία μόνο καλό θα κάνει σεν ένταση και αρμονία.

Το Βιβλία Χώρα Πλαγίως δεν σε κερδίζει με πλάγιο αλλά με απόλυτα άμεσο τρόπο! Αρκεί να το φέρει κανείς στη μύτη και τυπικά αρώματα Chardonnay όπως αυτά του άγουρου ανανά και του λευκού σπαραγγιού θα έρθουν αυτόαμτα στην μνήμη. Οι 6-8 μήνες που το Πλαγίως ωριμάζει σε βαρέλι προετοιμάζουν για βάρος και πλαδαρότητα, όμως το Ασύρτικο που συμμετέχει κατά 15% σε αυτή την ετικέτα της Βιβλίας Χώρας φροντίζει για την ισορροπία και το νεύρο. Η επίγευση σήμερα αφήνει το αποτύπωμα της δρυός, όμως 3-5 χρόνια στην κάβα θα βοηθήσουν στο “χώνεμα” του ξύλου αυτού του λίαν ελκυστικού κρασιού.
Ποικιλίες Ερυθρές: Ξινόμαυρο, με λίγο Merlot, Λημνιό, Cabernet Sauvignon, and Syrah

Κόκκινος, Νάουσα Ξινόμαυρο, Naoussa Xinomavro, Ερυθρό, 2012

Πλούσια γεύση, βαθύ ερυθρό χρώμα, έντονα αρώματα αποξηραμένων φρούτων, τανίνες αισθητές αλλά με διακριτική παρουσία σε αρμονικό συνδυασμό με τις ιδιαίτερες νότες του βαρελιού.

Στεργίου, Κτήμα Ερυθρό, 2011

Το χρώμα του πορφυρό με αρώματα φρεσκοτριμμένου πιπεριού, μοσχοκάρυδου, που συνοδεύονται από διακριτικές νότες βανίλιας. Το στόμα πλούσιο, ισορροπημένο καταλήγει σε μια μακριάς διαρκείας επίγευση.

2. Αιγαίο: Σάμος, Σαντορίνη, Λήμνος κ.α. νησιά

Ποικιλίες Λευκές: Ασύρτικο (Σαντορίνη), Λευκό Μοσχάτο (Σάμος), Αθήρι, Μαλβάσια

Ο Βασάλτης είναι το βασικό πέτρωμα που συναντάμε στο έδαφος της Σαντορίνης και αυτό που συνεισφέρει τα μέγιστα στη διαμόρφωση του μοναδικού terroir της, αφού έχει την μοναδική ιδιότητα να συγκρατεί την πολύτιμή (και τόσο σπάνια) υγρασία. Έτσι ο Βασάλτης δανείζει το όνομά του στο υψηλής αισθητικής boutique οινοποιείο του νησιού αλλά και τα γεμάτη με νότες καπνού, αλμύρας και λευκόσαρκων φρούτων Σαντορίνη του. Πλούτος και νεύρο είναι οι λέξεις που χαρακτηρίζουν την γεύση του, ενώ η άφθονη οξύτητά και η εξαιρετική διάρκεια είναι τα εφόδια που θα επιτρέψουν στην Σαντορίνη αυτή να εξελιχθεί στην φιάλη για τα επόμενα 3-5 χρόνια.

Σάμος, Samos Vin Doux, Λευκό Γλυκό, 2013

Απο την ποικιλία Μοσχάτο της Σάμου. Xρυσαφένιο χρώμα. Έντονη και αρμονική μύτη που συνίσταται, κατά μεγάλο ποσοστό, από πρωτογενή αρώματα λουλουδιών, φρούτων και μελιού. Μαλακή και φυσικώς γλυκιά γεύση, με γλυκύτητα, η οποία, ωστόσο, είναι δεμένη με την οξύτητα του οίνου. Επίγευση με μακρά διάρκεια.

Ποικιλίες Ερυθρές: Λημνιό (Λήμνος), Μανδηλαριά (Πάρος), Μαυροτράγανο
Χρώμα ανοικτό πορφυρό. Μύτη μέτριας έντασης, που ξεκινάει με έντονα ανθικά αρώματα που θυμίζουν λεβάντα, μουσκεμένα άνθη σε αλκοόλ, ενώ ακολουθούν αρώματα λουκουμιού, ινδοκάρυδου μαζί με κόκκινα φρούτα (κράνα, κεράσια) που σταδιακά εξελίσσονται σε μπλέ φρούτα (μύρτιλλα, νωπά σύκα), μαζί με γλυκά μπαχαρικά (γαρύφαλλο), ελαφριά ζωϊκότητα (εξευγενισμένο δέρμα, musk). Στο στόμα είναι ξηρό, με υψηλή οξύτητα και μέτριες τανίνες. Χαρακτηριστικά αρώματα από κόκκινα φρούτα,  μαζί με έντονα ανθικά αρώματα (λεβάντα), φυτικά στοιχεία (μέντα), πικάντικα μπαχαρικά (πιπέρι) και τελείωμα με νύξεις ηφαιστειακού υπεδάφους. Η επίγευση είναι μέτριας διάρκειας.
Απαλή ροζ απόχρωση με ιώδεις ανταύγειες. Η μύτη είναι λουλουδάτη με φίνα φράουλα και κεράσι. Ζωηρή οξύτητα κατά την πρώτη γουλιά, ακολουθούμενη από πλούσια αίσθηση στο στόμα και μακράς διαρκείας μεταλλικότητα. Ένα ωραίο και δροσιστικό κρασί.

3. Κεντρική Ελλάδα: Κεντρική Ελλάδα, Αττική, Θεσσαλία

Ποικιλίες Λευκές: πολύ Σαββατιανό, λίγη Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αθήρι, Chardonnay
 

Λίγα σταφύλια στον κόσμο είναι τόσο παρεξηγημένα όσο το Σαββατιανό. Για τους περισσότερους δίνει πλαδαρά οξειδωμένα κρασάκια, για τους λίγους κρασιά μοναδικό βάθος, δύναμη και ισορροπία.
Ο Σταμάτης Μυλωνάς μας προσφέρει ένα εκπληκτικό Σαββατιανό που ακόμα και οι φανατικοί εχθροί της ποικιλίας θα το κατατάξουν στην δεύτερη κατηγορία. Μέσα από την χαμηλή ένταση αποκαλύπτεται ένα πυκνός ζωγραφικός πίνακας ζωγραφισμένος με ροδάκινο, ανανά, μέλι, δάφνη και άσπρο πιπέρι. Όμως το απόλυτο μεγαλείο του κρασιού του Μυλωνά βρίσκεται στο στόμα, αφού η σεμνή πρώτη εντύπωση ενισχύεται σε ένα υπέροχο γευστικό κρεσέντο, με σολίστες το έντονο πάχος, την κρεμώδη αίσθηση και το επίμονο τελείωμα αρμπαρόριζας.

Κατσαρός, Chardonnay, Λευκό

Μπορεί η ετικέτα που κάθε χρόνο απεικόνιζε ένα διαφορετικό λουλούδι του Ολύμπου να έδωσε τη θέση της σε μια πιο μοντέρνα, ωστόσο το περιεχόμενο κάθε φιάλης Κτήμα Κατσαρού Chardonnay εξακολουθεί να περιέχει ένα από τα πλέον σοφιστικέ δείγματα της ποικιλίας. Ακακία, άνθη εσπεριδοειδών και άγουρο αχλάδι συμπληρώνονται από κλασάτη ορυκτότητα, ενώ το βαρέλι κάνει αισθητή την παρουσία του. Εν τούτοις η υψηλή του οξύτητα –απόρροια του κρύου κλίματος- όχι μόνο το αποτρέπει από το να γίνει βαρύ αλλά του προσδίδει και εξαιρετική διάρκεια. Πάντως μια 5ετία στη φιάλη θα μετατρέψει το Κτήμα Κατσαρού Chardonnay σε αριστούργημα.
Ποικιλίες Ερυθρές: μπόλικο Ξινόμαυρο, και λίγο Αγιωργίτικο, Κρασάτο, Σταυρωτό, Λημνιώνα, Βραδιανό, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah
 

Τσάνταλης, Ραψάνη Reserve, Ερυθρό, 2013

Χρώμα βαθύ κόκκινο με ελαφρώς κεραμιδί ανταύγειες που αρωματικά κυριαρχείται από φυτικούς αρωματικούς χαρακτήρες σε φόντο από φρουτώδη αρώματα βατόμουρου και δαμάσκηνου, αλλά και νότες από μπαχαρικά και γλυκόριζα. Στο στόμα κομψό, ενώ οι στιβαρές τανίνες και η νευρώδης οξύτητα του προσδίδουν πληθωρικότητα.

Domaine Monsieur Nicolas, Moi, Je M' En Fous!, Λημνιώνας, Ερυθρό, 2016

Η σειρά Moi, Je M’en Fous δεν προκαλεί μόνο με την εμφάνιση αλλά και με το φρούτο της, μιας και το οινοποιείο Monsieur Nicolas έχει επιλέξει να μην περάσει κανένα κρασί της από βαρέλι. Έτσι το Moi, Je M’en Fous Λημνιώνα προσφέρει μια ανόθευτη εκδοχή της υψηλού δυναμικού ποικιλίας της Κεντρικής Ελλάδος, που αναδεικνύει τις αρετές του σταφυλιού με αρώματα κόκκινων φρούτων άγουρου ροδάκινου και πιπεριού. Το στόμα αυτής της πρότασης του Doamine Monsieur Nicolas είναι ελαφρύ και μαλακό ωστόσο διόλου υδαρές, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται αέρινο και φινετσάτο. Ένα κρασί που κάθε οπαδός του χαρισματικού Λημνιώνα θα πρέπει να δοκιμάσει!

4. Νότια Ελλάδα: Κρήτη, Πελοπόννησος, Κεφαλονιά

Ποικιλίες Λευκές: Μοσχοφίλερο, Λευκό Μοσχάτο, Ρομπόλα (Κεφαλονιά), Βιδιανό (Κρήτη), Ροδίτης
 
Το χρώμα είναι απαλό, λευκοκίτρινο. Κυριαρχούν πλούσια αρώματα λευκών λουλουδιών –απαλά και φρέσκα– και αγιοκλήματος με νότες φρούτων του πάθους και ροδοπέταλου. Το στόμα έχει μέτριο προς γεμάτο σώμα, η οξύτητα δίνει δροσιά και νεύρο ενώ τα αρώματα στόματος ακολουθούν αυτά της μύτης. Το τελείωμα είναι μακρύ με νότες φλούδας πορτοκαλιού και λευκού πιπεριού.

Μανουσάκης, Nostos Vidiano, Βιδιανό, Λευκό

Παλιά Κρητική ποικιλία που αναβιώνει και αναμένεται να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον. Βρίσκεται κυρίως στη γύρω περιοχή του Ρεθύμνου και σε μικρότερη έκταση σε κάποιους αμπελώνες κοντά στο Ηράκλειο. Το Βιδιανό Μανουσάκη αποτελεί εκλεκτό δείγμα των δυνατοτήτων της. Λαμπερό κίτρινο χρώμα με πράσινες αποχρώσεις. Μύτη εκφραστικότατη με νότες εσπεριδοειδών και φρούτων (ροδάκινο, βερύκοκο) σε πρώτο πλάνο ενώ στο φόντο διακρίνονται βατανικά αρώματα (θυμάρι) και νύξεις ορυκτότητας. Στο στόμα γεμάτο, φρέσκο και δροσερό με ωραία οξύτητα και συνέχεια του ορυκτού χαρακτήρα. Μακρά και αρωματική επίγευση.

Ποικιλίες Ερυθρές: Αγιωργίτικο (Πελοπόννησος), Μαυροδάφνη (Κεφαλονιά + Πελοπόννησος), Κοτσυφάλι (Κρήτη), Λιάτικο (Κρήτη), Μανδηλαριά (Κρήτη), Syrah, Cabernet Sauvignon
Το Mova 2012 είναι το πρώτο κρασί που οινοποίησε η ομάδα του Κτήματος Βιβλία Χώρα αφότου αγόρασε το οινοποιείο  του Χρήστου Κόκκαλη στα Σκαφίδια Ηλείας. Φυσικά το  όνομα του κρασιού δεν θα μπορούσε να αλλάξει αφού προέρχεται από τα πρώτα γράμματα της Monica και του Βασίλη, σύζυγο και γιό του Κόκκαλη, όμως η ποικιλιακή σύνθεση έβαλε μαζί Αγιωργίτικο, Cabernet και Syrah. Μαρμελάδες μαύρων φρούτων, γλυκά λουλούδια (όπως λίλιουμ) και καπνισμένη δρυς μονοπωλούν την μύτη του Mova, ενώ το μέσου βάρους στόμα καταλήγει σε ατίθασες τανίνες που απαιτούν πρωτεΐνη ή μερικά χρόνια στη φιάλη για να μαλακώσουν.
Στην συνείδηση των περισσότερων οινόφιλων η Μαυροδάφνη είναι ταυτισμένη με την παραγωγή γλυκών κρασιών, όμως το Κτήμα Μερκούρη είναι ένας από τους πιονιέρους της ξηρής έκφρασης αυτής της κορυφαίας ποικιλίας. Η επιτομή αυτής της πίστης είναι το Daphne Nera, μια Μαυροδάφνη από τα παλαιότερα αμπέλια του πανέμορφου κτήματος στο Κορακοχώρι Ηλείας, με το τελευταίο χαρακτηριστικό να προσδίδει στην Daphne Nera φοβερό γευστικό βάθος και ισχυρότατη δομή που πατά πάνω σε εντυπωσιακή οξύτητα και άγριες τανίνες. Το εξαιρετικά περιορισμένης παραγωγής ερυθρό του Κτήματος Μερκούρη είναι ιδιαίτερα αυστηρό, όμως μια 10ετία θα επιτρέψει την δημιουργία ενός εκπληκτικού μπουκέτου που συνδυάζει σταφίδα, σοκολάτα, φασκόμηλο και γλυκό βύσσινο.
Εν κατακλείδι, η πρόταση μας είναι να συνοδευτούν με τοπικά εδέσματα αφού η κάθε περιοχή ξέρει να συνδέει κρασί-φαγητό στο έπακρον!

Αναρτήθηκε στα Education By

MYCAVA

Top