Facebook Pixel
Phone Orders

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών

Χριστουγεννιάτικη Γαλοπούλα

Τώρα που τα Χριστούγεννα είναι στα σκαλιά μπροστά μας, είναι η τέλεια στιγμή για να απολαύσουμε την παραδοσιακή γαλοπούλα στο φούρνο.
Εγώ προσωπικά έχω συνδέσει αυτή την περίοδο του έτους με καλό φαγητό, καλή παρέα και καλό κρασί.
Αυτά τα τρία πράγματα συνδυάζονται τέλεια μεταξύ τους και όταν χαρακτηρίζονται από ποιότητα μπορούν να μου φέρουν ευτυχία, άνεση και ζεστασιά, δηλαδή συναισθήματα που αναζητώ κυρίως το χειμώνα.
:)

Κατ 'αρχάς, θα παρουσιάσω μια συνταγή παραδοσιακών Χριστουγέννων, που είναι η γαλοπούλα στο φούρνο, αυτή τη φορά γεμιστά με βότανα, χοιρινό και αποξηραμένα βερίκοκα που πυροδοτούν τη γεύση.
Το σημαντικό χαρακτηριστικό αυτής της συνταγής είναι ότι μπορούμε να το απολαύσουμε οποιαδήποτε στιγμή του έτους, αν και η παράδοση μας το φέρνει το κατάλληλο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

ΜΕΡΙΔΕΣ: 8 
ΑΠΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 3 ώρες και 40 λεπά συν κρύωμα και χρόνος ξεκούρασης
ΔΥΣΚΟΛΙΑ: Όχι πολύ tricky

Συστατικά

  • 1 κλαδάκι φασκόμηλο
  • 12 λωρίδες πανσέτες ή μπέικον σε λεπτές φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, σπασμένο
  • 4 μέτρια κόκκινα κρεμμύδια καθαρισμένα
  • 2 μπαστούνια σέλινο, κομμένα και τεμαχισμένα
  • 1 χούφτα τριμμένη φρυγανιά
  • 1 χούφτα αποξηραμένα βερίκοκα
  • 300g χοιρινό κιμά
  • 1 ξύσμα από λεμόνι
  • 1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 μεγάλο αυγό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 12 μικρά κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο, συν μερικά επιπλέον
  • 4-4,5 κιλά γαλοπούλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 καρότα καθαρισμένα
  • 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 1.1 λίτρα ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στου μέγιστο. Ζεσταίνω ένα τηγάνι σε μεσαία θερμοκρασία λίγο ελαιόλαδο, το φασκόμηλο και τις μισές λωρίδες πανσέτα/μπέικον. Ξεφλουδίζω και ψιλοκόβω 2 σκελίδες σκόρδο και 1 κρεμμύδι. Προσθέτω το σκόρδο, το σέλινο και το κρεμμύδι στην κατσαρόλα και τηγανίζω τα πάντα απαλά μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Αφαιρώ το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτω τη φρυγανιά και, μόλις το μείγμα κρυώσει, κόβω τα βερίκοκα και τα ανακατέβω. Όταν η γέμιση κρυώσει, προσθέτω το χοιρινό κιμά, το ξύσμα λεμονιού, το μοσχοκάρυδο, το αυγό, αλάτι και πιπέρι, και τα ανακατεύω όλα μαζί καλά.
  2. Κόβω τις υπόλοιπες λωρίδες πανσέτα/μπέικον στη μέση και 1 σκελίδα σκόρδο σε λεπτές λωρίδες. Τοποθετώ ένα κλαδάκι δεντρολίβανο και μια φέτα σκόρδο στο άκρο μιας λωρίδας και τα τυλίγω σφιχτά. Επαναλαμβάνω με τις υπόλοιπες λωρίδες μέχρι να έχω 12 μικρά ρολλά. Μαχαιραίνω τη γαλοπούλα στους μηρούς και στις κνήμες σε 6 οπές σε κάθε πλευρά, στις οποίες πιέζω τα ρολλά μέχρι να αχνοφαίνονται. Αυτό θα δώσει στους μηρούς της γαλοπούλας μου μια φανταστική γεύση και θα τους κρατήσει ενυδατωμένους ενώ μαγειρεύονται.
  3.  Ψιλοκόβω τα υπόλοιπα κρεμμύδια στη μέση και χοντροκόβω τα καρότα. Σκουπίζω καλά τη γαλοπούλα μέσα και έξω, με χαρτί κουζίνας, και την τοποθετώ το σε έναν πάγκλο, με το λαιμό προς το μέρος μου. Βρίσκω την άκρη του δέρματος που καλύπτει το στήθος της γαλοπούλας και την τραβώ απαλά πίσω. Με τα δάχτυλά μου βγάζω την πέτσα από το κρέας. Με προσοχή μπορώ να τραβήξω όλο το δέρμα να μείνει κρατημένο στις πλευρέςτης. Πηγαίνω αργά χωρίς να κάνω τρύπες! Ανασηκώνω το χαλαρό δέρμα στο τέλος του λαιμού και περνάω με ένα κουτάλι τη γέμιση μεταξύ του δέρματος και του στήθους, διπλώνοντας το δέρμα από κάτω για να μην τρέξει. Βάζω το πορτοκαλί στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα για να ζεσταθεί και να το βάζω κι αυτό μέσα στην τρύπα. Ζυγίζω τώρα τη γεμιστή γαλοπούλα μου και υπολογίζω το χρόνο μαγειρέματος (περίπου 20 λεπτά ανά 500g).
  4. Τοποθετώ τη γαλοπούλα σε ένα μεγάλο ταψί, τρίβω το όλο με το ελαιόλαδο και αλατίζω καλά. Την περικυκλώνω με τα ψιλοκομμένα καρότα, τα υπόλοιπα κρεμμύδια και σκόρδο, σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και την τοποθετώ τα σε προθερμασμένο φούρνο. Χαμηλώνω τη θερμοκρασία αμέσως στους 180 ° C (ή 4 για αέριο), και ψήνω για την υπολογιζόμενη ώρα, ή μέχρι οι χυμοί της να ρέουν από τους μηρόυς αν την τρυπήσω με αυτό ένα μαχαίρι. Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο τα τελευταία 45 λεπτά για να ροδίσει. Ανασηκώνω προσεκτικά τη γαλοπούλα από το δίσκο και την αφήνω να ξεκουραστεί ενώ την καλύπτω χαλαρά με αλουμινόχαρτο για τουλάχιστον 1 ώρα (κατά προτίμηση 2 ώρες για μεγαλύτερα πουλιά). Όταν περάσει ο χρόνος ξεκούρασης, αφαιρώ το επιγαινειακό λίπος από το ταψί και το βάζω σε ένα κατσαρολάκι προσθέτωντας το αλεύρι και το ζωμό. Το βάζω να βράσει σε δυνατή φωτιά. Όταν η σάλτσα αρχίσει να πήζει, το σουρώνω σε ένα μπολ. Χαράζω τη γαλοπούλα, σερβίρω με την σάλτσα να μπαίνει μέσα!

Mmm..μπορώ να τη μυρίσω ήδη!

Το επόμενο βήμα για να το απολαύσω είναι να το συνοδεύσω με κάποιο καλό κρασί. Έχω για σένα μερικές προτάσεις που ταιριάζουν απόλυτα με αυτήν την γαλοπούλα, και στα τρία χρώματα κρασιού, ανάλογα το γούστο σου.

1) Το κόκκινο κρασί είναι η πιο συνιθισμένη επιλογή για τα Χριστούγεννα, και έτσι, προτείνω το Mova του κτήματος Κόκκαλη, ένα κρασί μετρίου σώματος από blend Αγιωργίτικο και Cabernet Saivognon που μπορείς να βρεις με κλικ εδώ.

2) Το ροζέ κρασί είναι η δεύτερη επιλογή που μπορείς να έχεις και προτείνω το ροζέ κρασί του Κτήματος Βιβλία Χώρα, από 100% Syrah σταφύλια που μπορείς να βρείς με κλικ εδώ.

3) Η τρίτη επιλογή, αν είσαι λάτρης του λευκού κρασιού, φρόντισε να επιλέξεις κάτι ιδανικό για τις γεύσεις των πουλερικών. Το Nostos Roussanne από την Οινοποιία Μανουσάκη είναι ένα κρητικό κρασί που ωριμάζει για περίπου 6-7 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και μπορείς να το βρείς με κλικ εδώ.

Τέλος, μην ξεχάσεις να καλέσεις μια καλή παρέα για να απολαύσεις τη μαγεία αυτού του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, είτε οικογένεια είτε τους φίλους ή ακόμα και συνδύασέ τους, γιατί δεν υπάρχει τίποτα τόσο ιδιαίτερο όσο το να μοιράζεσαι ποιοτικές στιγμές.

Πηγή Συνταγής: Jamie Oliver

                Αναρτήθηκε στα Recipes News By

                MYCAVA Team

                Top