Chateau d'Yquem, Sauternes, Λευκό, 2002
Τα Sauternes γίνονται όταν οι καιρικές συνθήκες επιτρέπει την ανάπτυξη του μύκητα που ονομάζεται Botrytis cinerea και αναπτύσσεται στα σταφύλια, γεγονός που τα αναγκάζει να γίνουν ιδιαίτερα γλυκιά.
Τα Sauternes δεν παράγονται σε κάθε τρύγο, συνεπώς οι επιτυχημένα σοδειές είναι ιδιαίτερα συλλεκτικές.
Τα κτήματα του Sauternes ταξινομήθηκαν το 1855 και το Château d'Yquem, το πιο διάσημο κτήμα της ονομασίας, κατατάχθηκε σε μια τάξη από μόνο του ως Premier Grand Cru. Τα κρασιά Château d'Yquem είναι από τα πιο εκλεκτά κρασιά στον κόσμο.
To 2002 είναι ένα ασυνήθιστα ξηρό έτος με υπερβολικές θερμοκρασίες παρά τη γενική έλλειψη ηλιοφάνειας. Το τρίψιμο ήταν ανομοιογενές και η συλλογή ήταν αρκετά περίπλοκη, ξεκινώντας στις 12/9 και τελειώνοντας στις 5/11. Το 2002 είναι ωστόσο ένα από τα χρόνια που εκφράζει καλύτερα το terroir της Yquem και χαρακτηρίζει μια αξιοσημείωτη ισορροπία μεταξύ της γλυκύτητας και της οξύτητας. Sauternes makes the world’s most famous dessert wines. Though the appellation lies within the Graves region of Bordeaux’s left bank, the appellation makes only sweet wines from white grapes. The five communes within Sauternes are Barsac, Bommes, Fargues, Preignac and Sauternes. Barsac also has its own appellation and, typically, Barsac wines are slightly drier and lighter than other Sauternes.
Sauternes are made when weather conditions result in a mold called Botrytis cinerea developing on the grapes, which causes them to become especially sweet.
Sauternes are not produced every vintage, so successful vintages become especially collectible.
Sauternes estates were classified in 1855, and Château d’Yquem, the appellation’s most prestigious estate, was ranked in a class by itself as a Premier Grand Cru. Château d’Yquem wines are among the most prized wines in the world.
Château d'Yquem has a very long life span: twenty, fifty, a hundred years, or more… As with all great wines, Yquem is transfigured over time, developing a host of deliciously subtle aromas and flavours. Its colour changes over the years from the brightness of dawn to the darkness of dusk, and from shimmering straw yellow to golden-brown with amber and caramel highlights, and then to mahogany.
An unusually dry year with excessive temperatures despite an overall lack of sunshine. Ripening was uneven and picking was rather complicated, starting on 12/9 and finishing on 5/11. 2002 is nevertheless one of the vintages that best expresses Yquem's terroir, and features a remarkable balance between sweetness and acidity.
ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΚΟΣΤΗ / ενδεικτικές χρεώσεις εδώ